Tips bij verzakking? De bekkenfysiotherapeut van MCNO/De Wedren

04-05-2017

Heb je een zwaar gevoel in je onderbuik als je je inspant? Kun je niet goed uitplassen of heb je last van urineverlies? Elk jaar krijgt 1 op de 50 vrouwen klachten van een verzakking. Boven de 75 jaar neemt de kans op een verzakking toe en krijgen zelfs 5 op de 50 vrouwen klachten. Gelukkig kun je veel doen om dit te voorkomen of er zo goed mogelijk mee op te gaan.

 

De bekkenfysiotherapeuten Mieke van den Dungen en Suzan Spijkerman van MCNO-Fysio De Wedren helpen hier graag bij.

 

Veel vrouwen krijgen door een verzakking van de blaas (of van de baarmoeder of darm) een zwaar gevoel “aan de onderkant” bij het sporten of bij andere inspannende bezigheden. Soms straalt dit gevoel uit naar de rug. Sommige vrouwen voelen een balletje tussen de schaamlippen. Andere klachten zijn niet goed kunnen uitplassen of ontlasten, urineverlies en pijn bij vrijen.

 

Wat gebeurt er bij een verzakking? De blaas, baarmoeder en het laatste stukje van de darm liggen in de onderbuik (het kleine bekken). Ze zitten met banden vast in de buik en aan de rug. Van onder worden ze gesteund door de bekkenbodemspieren. Bij een verzakking zijn een of meer van deze organen via de vagina wat naar beneden gezakt. Ook de vagina zelf kan verzakken.

 

Risico: Wanneer je moeder een verzakking heeft, heb je 50% kans om er ook een te krijgen. Ook als je kinderen hebt gekregen via een normale bevalling, is het risico op een verzakking groter. Zeker als je er tijdens de zwangerschap al last van hebt gehad. Lichamelijk zwaar werk, bijvoorbeeld veel tillen, is ook een risicofactor. Net als veel hoesten of veel en langdurig persen (bij verstopping). Ten slotte speelt overgewicht een rol

 

Voorkomen: Een verzakking kun je vaak voorkomen. Heb je al een verzakking, dan kun je leren hoe je hier zo goed mogelijk mee om kunt gaan. Zo voorkom je dat het erger wordt. De bekkenfysiotherapeut leert je hoe je in het dagelijks leven zo min mogelijk druk krijgt in de onderbuik. Want juist daardoor duw je de organen naar beneden. Ook leer je je bekkenbodemspieren goed gebruiken. Daarnaast geeft de bekkenfysiotherapeut advies over sporten en hoe je het beste kunt tillen. Ook krijg je tips om verstopping te voorkomen. Natuurlijk is het verstandig om af te vallen bij overgewicht. Soms is toch een operatie nodig. Daarmee verdwijnt het risico op een nieuwe verzakking niet. Dus verstopping te voorkomen. Natuurlijk is het verstandig om af te vallen bij overgewicht. Soms is toch een operatie nodig. Daarmee verdwijnt het risico op een nieuwe verzakking niet. Dus ook na een operatie geeft de bekkenfysiotherapeut graag advies.

 

Meer informatie of een afspraak maken? Kijk op www.mcno-fysiodewedren.nl.