Vragenrondje: Stella Schenke

Naam: Stelle Schenke

Functie: yogadocente

Hoe gezond leef je zelf en waar let je op?

Ik doe door mijn beroep als docent veel yoga en kom met uiteenlopende visies op gezondheid in aanraking. Dat vormt mijn leefpatroon. Concreet let ik op regelmaat, wat ik eet is zo veel mogelijk onbewerkt en onbespoten (en waar het kan uit eigen tuin), veel tijd buiten doorbrengen en voldoende slapen. Mezelf niet overladen met prikkels.

Wat doe je aan beweging

Vooral veel yoga en tuinwerk en als ik tijd heb wandelen.

Wat is je meest slechte gewoonte?

chocola en te veel autorijden (met name door de yoga, ja heel tegenstrijdig…) en verder zijn er legio menselijke gewoontes waaraan ik bij mezelf aan het sleutelen ben. Perfectionisme bijvoorbeeld…

Wat is je favoriete bezigheid in je vrije tijd?

Bezig zijn buiten in de natuur, lezen en verder leren over het geweldig grootse concept dat “leven” heet…

Heb je kinderen? Heb je een relatie? Huisdieren?

Ik ben gelukkig getrouwd en heb 2 volwassen zoons die al een tijdje hun eigen pad volgen. Een stokoude kater bewaakt het muizenaantal op ons terrein. Verder scharrelen er kippen, een haan en loopeenden. Die wonen zowel bij ons als bij de buren: we delen de zorg over de kleine ‘veestapel’ en een grote moestuin.

Wat kenmerkt jou als persoon?

Ik ervaar mijzelf als zoekend naar wat de achtergronden van het leven zijn. Ik voel me betrokken bij de mensen om me heen en bij mijn leefomgeving. Ik heb tijd nodig om me terug te kunnen trekken en beschouwend (liefst buiten) tot nieuwe inzichten te komen. Die vinden dan vanzelf hun weg naar mijn yogalessen.

De “persona” is eigenlijk het “masker” waarmee we dit leven “spelen” en ons tonen aan de buitenwereld. Liefst zoek ik hoe ik van daaruit een laagje dieper kan kijken.

Wat kenmerkt jou als docent?

Aandacht voor en betrokkenheid bij de mensen in mijn lessen. Een zekere mate van perfectionisme in wat ik wil overbrengen. Leergiergig als het gaat om grotere samenhangen in lichaam en geest en die kennis ook graag delen. Steeds nieuwe inspiratie zoeken. Rust uitstralen en mensen bij zichzelf kunnen brengen.

Waar ben je trots op?

Trots vind ik een lastig woord… maar vooruit. Ik word heel blij als ik iets “gecreëerd” heb, of dat nou een tuinhoek is, een tekst die raakt aan wat ik als de kern ervaar of een gelaagde yogales die cursisten op verschillende niveau’s kan inspireren. 

Wat krijg je vaak te horen van je cursisten?

Rust kunnen scheppen, afwisseling in de lessen, vloeiende lessen, duidelijke begeleiding door de les heen, inspiratie.

Heb je nog een gezondheidstip/beweegtip?

Blijf ontdekken, naar binnen en naar buiten. Leer jezelf kennen en leer te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. Leer te onderscheiden wat “goed” is voor je en wat alleen maar “lekker” is – je kunt iets ook als lastig ervaren en wel voelen dat het “goed” voor je is, zoals bij het doorbreken van een ongezonde gewoonte. Volg je eigen innerlijke kompas. Als je die eenmaal gevonden hebt en je durft te luisteren dan voel je vanzelf wat voor jou op dat moment “juist” is. En… adem in en adem uit en vergeet de pauzes niet!