Weet u voor wat u bij wie terecht kunt?

fysio Nijmegen, fysiotherapie nijmegen, fysiotherapeut nijmegen, fysio ergotherapie, fysiotherapie ergotherapie, fysiotherapeut ergotherapeut, nijmegen ergotherapeut, sportfysiotherapie nijmegen, specialismen Nijmegen, specialismen fysio, specialismen fysiotherapie, specialismen fysiotherapeut, manuele therapie nijmegen

Verschillende soorten specialismen. Het zal u maar overkomen. Tijdens het sporten heeft u uw enkel verzwikt en het blijft gevoelig. U zoekt hulp maar weet niet goed wat voor soort hulp u zoekt. Valt dit onder gewone fysiotherapie, manuele therapie of sportfysiotherapie? In dit artikel proberen we zo inzichtelijk mogelijk te maken wat onder wat valt.

Rol van de fysiotherapeut

Als u lichamelijke klachten heeft, komt u eerst in aanmerking voor fysiotherapie. U kunt het ook wel zien als ‘eerste hulp bij bewegingsklachten’. Wij beoordelen uw klacht, geven advies, passen behandeltechnieken toe en laten u oefeningen uitvoeren. Afhankelijk van uw aandoening maken wij een behandelplan op maat. Op grond van dit plan wordt beoordeeld of algemene fysiotherapie toereikend is, of dat we u doorverwijzen naar één van onze specialisten.

Rol van de manueel therapeut

Elk persoon heeft een voorkeur patroon van bewegen heeft. Dit is ontstaan uit specifieke ervaringen, bij het sporten of misschien wel door pijn. Wanneer het werkelijke bewegingspatroon afwijkt van deze voorkeur, kan dit lichamelijke klachten veroorzaken. Manuele therapie is gericht op het verminderen van dit verschil tussen het werkelijke en het ideale bewegingspatroon.

Rol van de ergotherapeut

De ergotherapeut past ergotherapie toe. Dit is een behandelmethode die gericht is op het zo goed mogelijk uitvoeren dagelijkse handelingen en recreatieve activiteiten van mensen van alle leeftijden. Bij ergotherapie gaat het vaak om fijne motoriek. Wij leren u bijvoorbeeld na een verlamming uzelf weer weer te kunnen wassen, terwijl er bij fysiotherapie meer oog is voor training van bijvoorbeeld been- en armspieren waardoor u weer in staat bent om te staan.

Rol van de sportfysiotherapeut

Het verschil tussen fysiotherapie en sportfysiotherapie is duidelijker. Sportfysiotherapie is gericht op voorlichting, genezing en preventief behandelen van sporters. Het doel van sportfysiotherapie is dat wij ervoor zorgen dat u weer zo verantwoord mogelijk aan het sporten kunt. Sporters vragen meer van hun lichaam dan mensen die niet sporten. Er wordt meer druk op spieren en gewrichten uitgeoefend, iets waarbij wij u met sportfysiotherapie bij kunnen helpen met voorlichting en behandelingen. Om met deze informatie antwoord te vragen op de stelling die in de inleiding naar voren komt, wordt afhankelijk van de ernst van uw blessure gekeken welke vorm van fysiotherapie het beste toepasbaar is. 

Andere specialismen

Naast bovenstaande specialismen kunnen wij u ook op andere vlakken helpen. Bekijk op onze site al onze specialismen.