Afspraak maken

U kunt direct een afspraak maken met één van onze manueel therapeuten

Wat is Dry Needling?

Dry needling is per definitie needling volgens westerse neuro-anatomische en fysiologische principes en berust niet op een ‘energie concept’, zoals de klassieke acupunctuur. Sinds kort behoort deze effectieve methode ook tot de mogelijkheden van de fysiotherapeut op de Wedren

Verschillende malen wordt door middel van een speciale techniek spieren aangeprikt, met een acupunctuurnaald, op en rond een triggerpoint. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) naald en er wordt dus geen vloeistof in de spier geïnjecteerd. Het gevolg van het aanprikken van de spier geeft een langdurige ontspanning van deze spier. Een stroom van recente publicaties ondersteunt de effectiviteit van deze therapie. Essentieel is het opwekken van de lokale twitch response (LTR) voor een langdurig(er) resultaat. Klinisch gezien leidt dit tot een daling in de spierspanning met een pijnvermindering en verbeterde beweeglijkheid tot gevolg.

Een stroom van recente publicaties ondersteunt de effectiviteit van deze therapie. Essentieel is het opwekken van de lokale twitch response (LTR) voor een langdurig(er) resultaat. Klinisch gezien leidt dit tot een daling in de spierspanning met een pijnvermindering en verbeterde beweeglijkheid tot gevolg.

Triggerpoints?

Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten. Triggerpoints worden veroorzaakt door, of zijn geassocieerd, met:

  • Acuut trauma zoals een kneuzing of overrekking van de spier bv. ‘vertillen’.
  • Langdurige overbelasting van bv. arm, schouder of nek, zoals bij CANS
  • Langdurige afwezigheid van bewegen door bijvoorbeeld na gips.
  • Voetafwijkingen en beenlengte verschillen.
  • Psychologische factoren zoals emotionele stress.
  • Door langdurig verkeerde houding.

De behandeling

De behandeling is gericht op het uitschakelen van triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Het naaldje wordt direct verwijderd en blijft niet in de spier zitten zoals bij acupuntuur. Het inbrengen van het naaldje is vrijwel altijd pijnloos. Als het juiste triggerpoint wordt aangeprikt spant de spier even kort aan om vervolgens te ontspannen waardoor zich u meestal direkt gemakkelijker kunt bewegen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom. Het behandelde gedeelte kan nadien wat vermoeid of stijf aanvoelen maar dat gevoel zal binnen 24 uur verdwenen zijn.

Onze specialisten:

Met behulp van een speciale techniek brengt de fysiotherapeut naalden in de spieren aan, die daardoor snel en langdurig ontspannen.

Neem contact met ons op

    Call Now Button